5.5 Vosk ve farmacii a kosmetice

Včelí vosk jako farmaceutickou surovinu najdeme i v nejnovějším vydání evropského lékopisu (PhEur 9th Edition 2017 (9.2)) pod označením cera flava (včelí vosk) a cera alba (včelí vosk bělený). Používá se při výrobě emulzí, balzámů, gelů, kapslí, rtěnek, řasenek a přípravků pro péči o vlasy. Ve rtěnkách včelí vosk vylepšuje strukturu, jemnost, zadržování oleje, přilnavost. V emulzích přispívá k regulaci hustoty, ke změkčení jako koemulgátor. Kromě přírodního včelího vosku se v těchto oborech používají i tzv. deriváty včelího vosku s cíleně pozměněným složením. Například jedna nizozemská firma vyrábí mimo jiné tzv. BW estery včelího vosku, které mají původní volné mastné kyseliny esterifikovány na podobné sloučeniny, které už jsou přítomny v přírodním včelím vosku. Vyloučení volných mastných kyselin ve včelím vosku zlepšuje schopnost gelovatění a zadržování oleje a to vede ke stabilnějším emulzím.

Jiný produkt, silikonový včelí vosk, je esterifikovaný produkt ze včelího vosku a silikonů. Speciální kvalita silikonového včelího vosku spočívá v tom, že výhody včelího vosku (pružnost) a silikonů (odpuzování vody a tvorba lesklých povrchů) jsou zkombinovány do jednoho produktu.

Tyto aplikace jsou jen malou ilustrací všestranného použití a velké hodnoty včelího vosku, nenahraditelného přírodního produktu.